ponedeljek, 18. maj 2009

Vinska vigred v Beli krajini






Vikend ki je za nami, je minil v znamenju vinske vigredi v Metliki. To je ena izmed največjih tovrstnih prireditev daleč na okoli.Letos je v treh dneh prireditev obiskalo preko 20000 obiskovalcev, koliko se je popilo "metliške" pa raje nebi, je pa številka tudi precej velika.Ja pa tudi kar precej pujskov in jagenčkov je končalo na ražnju, da se ni trpelo lakote.

Pa ne bom govoril samo o pijači in jedači, pač pa tudi o športnih aktivnostih. V sklopu tradicionalne prireditve"Vinska vigred v Beli krajini" je športna zveza Metlike vzorno izpeljala tekaško prireditev v Metliki, 4. iz serije Dolenjskega pokala 2009. Tako se je v nedeljo odvijal 3.Urbanov tek" in vzporedno tudi pohod na Grabrovec, ki se ga je, kljub drugim tekaškim prireditvam tega in prejšnjega dne, udeležilo rekordnih 143 tekmovalcev in 30 pohodnikov. Vse je potekalo tekoče od prijav, skupinskega razgibavanja, starta, prihoda v cilj, žrebanja in podelitve. Na startu in cilju, ki je bil v samem mestnem jedru Metlike, tik pred glavnim odrom dogajanja na vigredi in kjer je bila tudi podelitev nagrad, priznanj in pokalov je bilo veliko število ljudi, tudi na sami progi je bilo veliko gledalcev (v vaseh). Proga, ki je bila letos za cca. 2 km daljša od prejšnjih, je bila lepo urejena in označena (trakovi,puščice, km oznake,) zavarovana z reditelji in policisti. Pritožbe so letele samo na "okrepčevalnice", saj je bila samo ena in večina nas je pričakovala vsaj dve. Vreme smo imeli zelo lepo sončno, kasneje nekoliko prevroče, kar pa je blažila ( na posameznih delih) senca gozdov in sadovnjakov. Po prihodu v cilj smo bili sodelujoči deležni toplega obroka in pijače pokroviteljev.

Točno ob uri se je ogromna množica zapodila po glavni ulici i dolino. Bilo je malce ozko zato je bila precej gužva a ni bilo kaj hujšega.








Kmalu smo pritekli na glavno cesto, katero so zaprli za promet policisti in že se je pričelo vzpenjati. Kmalu smo zavili na kolovozno pot, mimo pašnikov iz katerih so nas pozdravljali konji s svojim rezgetanjem. Nato smo zavili na obrobje gozdiča, kjer se je strmina malce povečala. Prva tretina proge je bila tako v znamenju klanca, na nekih delih bol na drugih manj, po celi dolžini proge pa se je podlaga menjavala od alsvalta, makedama,gozdnih poti in tudi malce blata se je našlo.







Na drugi tretini proge je bil rahel spust in nekaj ravninskega dela. Na tem delu je bila tudi okrepčevalnica z pijačo za okrepčilo in osvežitev.

Kar hitro so bežali kilometri in že smo pritekli v tretji "kos" proge. Tu pa je bila proga obrnjena samo v dolino.Domačini, ki so spodbujali tekmovalce ob progi, so postregli tudi z pristno Belokranjsko kaplico, če bi se slučajno kateremu zahotela.Malce pred prihodom nazaj v Metliko je bilo potrebno še enkrat skozi gozdič, kjer pa je bilo nekaj blata in spolzkega terena.

In že smo bili nazaj v Metliki.Potrebno je bilo izdržati še zadnji kilometer proge. Blago spuščanje proge mimo Metliške šole se je končalo ko smo pritekli v samo jedro.Tu je bil del ozke ulice, ki se je naglo spuščala do glavne ceste. Tu je bilo potrebno samo še zaviti v klanec proti cilju.


Izstisniti je bilo potrebno vse moči, saj je bil zasledovalec čisto za petami in izgubiti mesto v zadnjih metrih ni prav prijetno. In ga nisem! Ravno nasprotno v cilj sem pritekel še z večjo prednostjo.Ustavil sem uro, nekajkrat globoko vdihnil in si privoščil požirek osvežilne pijače. (ta osvežitev je bila z vodo)Tu se je našlo tudi nekaj prijateljev med navijači,(prijateljic je blo več) ki so pričakali v cilju.Kmalu za mano je v cilj pritekel tudi Boštjan in vsi skupaj smo se spustili malce niže po progi, kjer se je nahajala Sabina ki je naredila tudi posnetke z fotoaparatom.Tu smo tudi pričakali tekača Mirkota in ga spodbujali v zadnjih metrih pred ciljem.
Po okrepčilu smo se zapodili pogledati rezultate. In kaj so pokazali?

Absolutna uvrstitev 10. mesto
Čas za pretečenih 9 km 0:36:48
uvrstitev v skupini 4. mesto
zaostanek za najboljšim 0:03:25

Boštjan pa je pritekel kot 39. s časom 0:39:41 in pobral 7. mesto v skupini.

1 komentar:

Anonimni pravi ...

Matick,
zelo dobro objavljeno
in slikce... Prekrasno!
LP; V. iz Kanade